Getest: ASICS GEL-Kayano 30

29 June 2023
Getest: ASICS GEL-Kayano 30

Daar is hij dan! De 30e versie van de ASICS GEL-Kayano is uit en maakt van lopen dit jaar echt een feestje. Deze geliefde loopschoen heeft in de afgelopen 30 jaar heel wat updates en upgrades gehad en wij zijn maar wat benieuwd wat deze kersverse editie ons gaat brengen. Matthijs, 32 jaar,  loopt meerdere malen per week op een antipronatieschoen en is GEL-Kayano fan van het eerste uur. Aan hem om deze gloednieuwe Kayano te testen en te beoordelen.

Voor RunningDirect.be heb ik de afgelopen twee weken de ASICS GEL-Kayano 30 getest. Een stabiliteitsschoen van ASICS met maximale demping. Vorig jaar heb ik ook de mogelijkheid gehad om de ASICS Gel-Kayano 29 te testen. Ik ben dus erg benieuwd naar de stappen die ASICS heeft gemaakt.

De GEL-Kayano 30 vs. De GEL-Kayano 29

Op papier zijn er een aantal verschillen met zijn voorganger. Zo maakt de Gel-Kayano 30 gebruik van het nieuwe PureGEL voor verbeterde schokdemping en heeft de schoen meer demping door het nieuwe FF Blast Plus Eco materiaal. Ook wordt er gebruik gemaakt van een nieuw 4D Guidance System wat een overpronerende loopstijl nog beter zou corrigeren. De loopschoen heeft een gewicht van 303 gram (voor mannen) wat nagenoeg hetzelfde is als zijn voorganger. Ik ben benieuwd hoe hij loopt in de praktijk.

Eerste indruk

Bij het openen van de doos viel mij direct op dat het design van de schoen is vernieuwd. Dit komt voornamelijk door de zool waar geen gel aan de buitenkant meer zichtbaar is, een verglijkbare stap die ze hebben gemaakt met de overgang van de GEL-Nimbus 24 naar 25. Dit zorgt naar mijn mening voor een modernere en jongere uitstraling van de schoen. Daarnaast kun je de carbon footprint van de schoen vinden aan de binnenkant van de schoen op het zooltje, een subtiele maar mooie toevoeging.

De GEL-Kayano 30 in de test

Na de schoen twee weken te hebben getest vallen mij een aantal dingen op ten opzichte van de ASICS GEL-Kayano 29. Ten eerste het 4D Guidance System in combinatie met een breder voetstuk lijkt inderdaad mijn loopstijl beter te corrigeren. Echter het grootste verschil zat hem voor mij in het comfort van de schoen. De GEL-Kayano 30 zorgt voor zachtere landingen in combinatie met soepelere overgangen. Dit zorgt voor een comfortabele loopsessie waardoor je langer door kunt.

Conclusie

ASICS heeft grote stappen gemaakt tijdens de update van de GEL-Kayano 30. Stappen die overduidelijk zorgen voor meer en betere ondersteuning, betere demping en een soepele overgang. Dit alles zorgt voor meer comfort en maakt het wat mij betreft een van de beste ondersteunende loopschoenen met maximale demping.