Getest: Brooks Adrenaline GTS 22

11 November 2022
Getest: Brooks Adrenaline GTS 22

De Adrenaline GTS is sinds jaar en dag favoriet bij hardlopers die extra ondersteuning nodig hebben. Deze hardloopschoen is ontworpen om de perfecte balans tussen ondersteuning en zachtheid te bieden en wil je een oneindig soepele rit laten ervaren. Wij waren benieuwd of de nieuwste versie van deze all-time favorite dezelfde ervaring biedt. Marloes Vermeulen ambassadeur van RunningDirect rent 2 keer per week en heeft deze schoen uitgebreid voor je getest.

Wat me het eerste opviel toen ik de schoenendoos opende en de Brooks Adrenaline GTS 22 zag shinen was de vrolijke paarse en magenta kleuren. Wellicht moet je ervan houden, maar ik doe ze met veel plezier aan voor een rondje hardlopen en dat alleen al voor de look. Naast het uiterlijk van deze Brooks Adrenaline GTS 22 ervaarde ik nog vele andere voordelen, zoals de goede demping, fijne pasvorm en de ultieme ondersteuning.

Eigenlijk is deze Brooks Adrenaline GTS 22 de alleskunner en maakt de schoen van mij ook ineens een allround hardloper. Hij is responsief genoeg voor snelheidstrainingen en ondersteunend genoeg voor langere afstanden. Het uitzonderlijke comfort door de zachte zool, de duidelijk aanwezige laterale ondersteuning en de comfortabele hiel zijn wat mij betreft pluspunten die ik wens tijdens mijn runs en me helpen bij de correctie van overpronatie.

Reactievermogen en demping

Brooks noemt haar DNA LOFT een van de redenen waarom dit paar hardloopschoenen zo goed reageert. Elke voetstap voelt aan alsof hij in de volgende rolt, waarbij de zachte maar toch stevige zool de landing dempt en de energie die je in je pas hebt gestoken optimaal benut.

Ondanks dat de Brooks Adrenaline GTS 22 geen super zachte en stroperige schoen is, ervaarde ik een optimale ondersteuning in de demping. Het lijkt niet constant aanwezig te zijn, maar af en toe op te duiken wanneer je dat nodig hebt. Denk aan vroeger toen je leerde fietsen en de hand in je nek alleen bijstuurde wanneer je even van het rechte pad af dreigde te gaan.

Naast dat de schoenen niet extreem zacht zijn, zijn ze ook niet extreem stijf. Eigenlijk precies de juiste balans om je toch ook te trakteren op grote zijdelingse stabiliteit en laterale structuur.

Comfort van het bovenwerk

Het mesh in het bovenwerk, de tong en het veterbed is zacht, ademend en biedt ondersteuning. De ronding bij de tenen voelt smal en comfortabel aan. Brooks heeft ook de hielcup van deze populaire hardloopschoen vernieuwd. De nieuwe afgeschuinde hiel is bedoeld om een meer veilige pasvorm te bevorderen en bezorgde mij geen blaren.

Een hoop technische en comfortfuncties in deze schoen die zoals te verwachten ook wat zullen wegen. Daardoor kun je deze schoen geen lichtgewicht noemen. Maar wat mij betreft een goede deal voor de hoeveelheid bescherming, ondersteuning en demping dat deze Brooks Adrenaline GTS 22 biedt.