Getest: HOKA Cielo X1

8 February 2024
Getest: HOKA Cielo X1

Ontdek een extra versnelling in jezelf met de HOKA Cielo X1 . De nieuwste wedstrijdschoen van HOKA laat je vliegen met een gevleugelde carbonplaat, genieten van twee lagen van zeer energiek schuim en heeft een agressieve rocker voor razendsnelle kilometers. De HOKA Cielo X1 gaat als een trein en geeft je de munitie om je record op de 10 km, halve en hele marathon aan te scherpen.

In deze review delen we de kenmerken van deze geoliede machine en vertellen we je waarom de nieuwste aanwinst van HOKA één van de meest belovende wedstrijdschoenen is van dit jaar. 

Technologieën & Specificaties

Type schoen: Carbon wedstrijdschoen voor 10 km tot marathonafstand
Heel drop: 7  mm
Gewicht:  264 g
Materiaal bovenwerk: Ademend geweven bovenwerk en kraag
Materiaal tussenzool: Twee-laags PEBA tussenzool
Materiaal slijtzool: Rubberen buitenzool

Kenmerken van de HOKA Cielo X1


  • Gevleugelde carbonplaat: De HOKA Cielo X1 heeft een lichtgewicht Pebax® carbonplaat met een unieke gevleugelde vorm. De carbonplaat met gevleugelde vorm biedt extra stabiliteit bij de voorvoet en laat je profiteren van een ongekend voortstuwend gevoel bij elke stap.
  • Tweelaags PEBA schuim: Met een stack height van 39 mm/ 32 mm en twee lagen van het energieke ultralichte PEBA-schuim geniet je de hele rit van een zacht en verend gevoel en een hoge energieteruggave. Het Peba-schuim houdt je voeten en benen langer fris, wat van ongekend belang is wanneer de afstanden beginnen te lengen.
  • Gewichtsverlies: Er is letterlijk gesneden in gewicht. De buitenzool heeft meerdere dynamische uitsparingen voor gewichtsbesparing en is minimaal bekleed met rubber, zonder te korten op grip.
  • Prettige lockdown, hoog ademend vermogen: Stap met gemak in het ultralichte geweven bovenwerk van de Cielo X1. De stretchy upper omhult je voeten zacht en stevig, sluit goed aan bij de hiel en wordt afgesloten met asymmetrische tong voor de perfecte lockdown. Het geweven materiaal biedt een hoog ademend vermogen tijdens je run, zodat jij geen last krijgt van oververhitte voeten in het heetst van de strijd.
  • Agressieve rocker: De rondere vorm van de zool pusht je in een voorwaartse beweging, hierdoor gooi jij moeiteloos het tempo omhoog.

In de praktijk

Na het lopen van de marathon van Rotterdam op de HOKA Rocket X 2, waren de verwachtingen voor de Cielo X1 hooggespannen. Bij het aantrekken van de schoen merkte je gelijk de comfort en snelheid. Met het naadloze bovenwerk sluit de schoen ook perfect aan om je voet. Ook voel je een soort voorwaarts kantelpunt die je voet naar voren drukt. Dit samen met de twee dikke lagen superfoam met daartussenin een carbonplaat zorgen voor een echt snelheidsmonster met zeer comfortabel gevoel.

De schoen bestaat uit veel en comfortabel materiaal. Dit zorgt er wel voor dat hij wat zwaarder is dan zijn concurrenten in de markt van andere merken. De schoen is dus uitermate geschikt voor het verbreken van je persoonlijk op de halve of hele marathon. Ook zorgt de hoeveelheid slijtrubber op de zool er voor dat je de schoen perfect kan inzetten voor je lange trainingen, omdat de schoen veel kilometers aan kan. Ambieer je een nieuwe toptijd op kortere afstanden, zou ik zelf de Rocket X 2 niet uit het oogverliezen.

Conclusie

Elk detail van de HOKA Cielo X1 is geënt op snelheid op de midden tot langeafstand, dat zie je, dat voel je. Zichtbare uitsparingen voor het minimaliseren van gewicht, een agressieve-rocker stuwt je voort en een unieke carbonplaat geeft explosieve veerkracht bij elke stap. Daarnaast biedt PEBA-foam zachtheid, bounce en comfort tot de aan de allerlaatste stap terwijl je voeten omhult zitten in een stevige stretchy pasvorm. Niks in deze schoen staat jou nog in de weg, op weg naar jouw PR.

Maak van de HOKA Cielo X1 jouw wedstrijdschoen voor de 10 km, halve marathon of marathon en laat je pijlsnel naar de finish leiden.