Lopen met thermokleding in de zomer

12 June 2023
Lopen met thermokleding in de zomer

Wanneer je denkt aan thermokleding dan denk je waarschijnlijk aan hardloopkleding die je warm houdt tijdens het hardlopen in koud weer. Toch is er ook thermokleding om te dragen tijdens het hardlopen in de zomer bij warm weer. Deze thermokleding bestaande uit speciale baselayers en ondergoed zorgen ervoor dat jij het hoofd koel houdt en je lijf droog blijft wanneer de temperaturen stijgen. Thermokleding heeft dan ook niet als belangrijkste functie om je te verwarmen, maar zorgt ervoor dat vocht en zweet snel worden afgevoerd en jij je droog en comfortabel blijft voelen. 

Voordelen van thermokleding in de zomer

Als fanatieke hardloper weet je het maar al te goed; de temperaturen tijdens het lopen in de zomer kunnen behoorlijk snel oplopen. Het is daarom erg belangrijk om goed na te denken over de hardloopkleding die je aantrekt tijdens het lopen. Speciaal voor in de zomer bestaan er thermobaselayers, -boxers, -onderbroeken, -hemden en sport-bh's met een verkoelende werking, zodat jij niet oververhit raakt. Thermokleding voor in de zomer biedt voordelen als:

- Het heeft een verkoelend effect, doordat warmte gemakkelijk naar buiten kan.
- Het zorgt voor een droog en comfortabel gevoel en jij niet doorweekt van het zweet terugkomt van het zweet.
- Je lichaamstemperatuur blijft op peil, waardoor je lichaam zich zo min mogelijk hoeft in te spannen om het lijf af te koelen. 
- Door de speciale structuur voorkomt het irritaties en zweetplekken.
- Het kan nare geurtjes voorkomen. Er zijn speciale baselayers met een antibacteriële werking die de geur van zweet tegengaan.

Waar moet je op letten bij aanschaf van thermokleding

Bij aanschaf van thermokleding zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om de beste keuze te maken voor jouw doel. Allereerst moet je nadenken waarvoor je de thermokleding wilt gebruiken. Oftewel ga je het dragen om warmte vast te houden of om te verkoelen. Daarnaast kun je het beste kiezen voor thermokleding met platte naden of een naadloos ontwerp. Qua materiaal raden we aan om kleding te kiezen gemaakt van Merinowol. Dit materiaal kriebelt niet, heeft een antibacteriële werking, stinkt niet en zorgt voor een razendsnelle vochtafvoer. Wil je een alternatief dan is er ook kleding gemaakt van synthetisch materiaal die dezelfde functies bieden voor een kleiner budget.

Zomer vs. winter

Er zijn een paar verschillen tussen thermokleding voor in de zomer en in de winter die zien er als volgt uit:

 Zomer thermokledingWinter thermokleding
DoelSnelle vocht- en zweetafvoer en warmte kwijtrakenSnelle vocht- en zweetafvoer en warmte vasthouden
PasvormStrakke pasvormRuimere pasvorm
Dikte materiaalDun laagjeDikkere stoffen
Lengte MouwKort (maar kan ook lang)Lange mouwen

Maak kennis met de Dry collectie van Craft

Om het jou als hardloper zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het lopen, heeft Craft de innovatieve Dry collectie op de markt gebracht. Wat de voordelen zijn van deze prettige baselayers, lees je hier:

Gemaakt van lichte synthetische stoffen

Ieder model uit de Craft Dry lijn is gemaakt van lichte synthetische stoffen en helpt je beter zweet af te voeren. Je huid voelt daardoor altijd droog aan en je lichaam blijft op de perfecte temperatuur.

Draag een duurzaam steentje bij aan het milieu

Wist je dat de Dry collectie van Craft gemaakt is van gerecycled polyester? Hierdoor draag je ook nog eens een duurzaam steentje bij aan het milieu.

Kies uit verschillende baselayers voor heren en dames

De Dry collectie van Craft bestaat uit verschillende baselayers voor heren en dames. Denk hierbij aan T-shirts, singlets en ondergoed.