De geschiedenis van de Nike Air Zoom Pegasus

16 June 2022
De geschiedenis van de Nike Air Zoom Pegasus

De Nike Air Zoom Pegasus is gelanceerd in het jaar 1982. Vandaag de dag is de hardloopschoen uitgegroeid tot een van de meest gewilde modellen in de hardloopwereld. Het is de meest consistente en populaire hardloopschoen van Nike aller tijden en wordt ook wel de ‘’Peg’’ genoemd.

De hardloopschoenenbusiness werd eind 1978 geherdefinieerd

Nike herdefinieerde eind 1978 de hardloopschoenenbusiness door de introductie van de Tailwind. De Tailwind was de eerste schoen met een Air-eenheid en gaf hierdoor een nieuwe dimensie aan de schoenenwereld. Echter bracht dit ook verschillende problemen met zich mee, waar stabiliteitsproblemen de meest bekende van was.

Dit resulteerde in "The Running Line". Het rapport werd geschreven door Nike schoenenleider Howard Banich. Het zorgde voor een kritische blik op het landschap van hardloopschoenenbedrijven. Hierdoor werd het Air Wedge Trainer-project geïntroduceerd (dat uiteindelijk de Nike Air Zoom Pegasus zou worden). Om airsoles naar een zeer betaalbare prijsklasse te brengen bracht Nike in 1980 de Columbia (heren) en de Aurora (dames) uit. Hierdoor werden de stabiliteitsprobleem opgelost, maar de hardloopschoenen waren vele malen stijver dan gewenst.

In 1985 werd de Epic uitgebracht. Tijdens het testen van deze hardloopschoen ontdekten NSRL-onderzoekers dat de wig de schokabsorptie met 12% verbeterde in vergelijking met een EVA-tussenzool. Een hielwig bood nog steeds de voordelen van Air waar deze het meest nodig was, onder de hiel bij hielcontact, maar het was minder duur omdat het in werkelijkheid slechts een derde was van de grootte van de Air-Sole over de volledige lengte die werd gebruikt in de Tailwind.

De Pegasus werd door Nike voor het eerst geïntroduceerd rondom de New York City Marathon 1982. Het model werd destijds in beperkte hoeveelheden uitgebracht aan geselecteerde dealers. Dit zorgde voor bijna $ 200.000 aan verkopen met ongeveer 8.000 verkochte stuks. In december 1982 was dat aantal meer dan 35.000 paar. Vervolgens werd de Pegasus in 1983 op grotere schaal uitgebracht voor heren en dames. Het was vanaf het begin een favoriet. De Pegasus met hak Air overbrugde de kloof tussen oude EVA-middenzolen en Total Air.

De Nike Air Zoom Pegasus en de Nike Air Zoom Pegasus Trail

Vandaag de dag heb je niet alleen de keuze uit de Nike Air Zoom Pegasus, maar ook uit de Nike Air Zoom Pegasus Trail. Deze hardloopschoen is speciaal gemaakt voor runs op onverharde paden en biedt daardoor enorm veel grip en stabiliteit. Ideaal als je bijvoorbeeld bergopwaarts of -afwaarts loopt.