Review: HOKA Mach 5

23 November 2022
Review: HOKA Mach 5

De nieuwste HOKA Mach is uit. De nummer 5 in de Mach-reeks heeft een pittig karakter en is geboren om snel te zijn. Is deze schoen echt gemaakt om te racen? Laten we het testen! Lotte van Trigt (34) traint, ondanks chronische pijnklachten na een ruggenwervel breuk, volop. En niet zomaar voor iets ze hoopt ooit op een WK Ironman te staan. Wat ons betreft is zij dus de ideale kandidaat om deze snelheidsduivel te testen.

Ik zat met smart te wachten op de nieuwe HOKA mach 5. Toen deze eindelijk binnenkwam moest ik natuurlijk gelijk even koekeloeren in de doos en ja hoor daar waren ze! Ik kreeg de zwarte variant, ze zien er erg clean en strak uit. Bij een beetje sportieve outfit passen ze ook zonder te gaan hardlopen..

Wat mij direct opviel was dat de zool veel minder dik is dan bij vele andere HOKA-modellen. Ik kon niet wachten om ze eens een rondje uitgebreid te testen, want hoe mooi sommige schoenen ook zijn, uiteindelijk moeten ze lekker lopen.

Dus hup schoenen aan en gaan met die banaan! Bij het aantrekken merkte ik gelijk dat de stof van de schoen wat dunner is, zodat de schoen directer op je voet zit. Ook de lip van schoen is dunner en sluit daardoor beter aan. Ik hou daar wel van, want de pasvorm is nu vele malen beter. De schoenen voelen heel licht en zijn een stuk reactiever dan andere modellen die ik gewend ben.

Hiervoor heb ik de Mach 4 gehad en die gebruikte ik altijd voor mijn langere tempolopen en interval training. Zo ben ik ook gekomen tot de Mach 5. Tijdens de tempolopen of intervals voelt de Mach 5 stevig, stabiel, ondersteunend maar tegelijkertijd ook heel licht en reactief. Je hebt geen zware schoen aan je voet, maar je hebt wel de demping die je nodig hebt. Ik heb er mijn meest zware interval voor de Ironman van Barcelona op gelopen en die ging als een trein. Ik vind dit echt een hele fijne schoen en zou er zo nog wel een paar van in de kast willen hebben..