Waarom lopen goed voor je is

10 February 2023
Waarom lopen goed voor je is

Stress, kilo's en kwaaltjes zijn verleden tijd met lopen. Dit zijn een paar van de vele redenen waarom je direct moet starten met lopen of er absoluut niet mee moet stoppen. Maar er zijn nog veel meer voordelen en dus redenen om nu je schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan voor een ronde in de frisse buitenlucht. Je leest ze hier.

Weetje: Slechts 15 minuten per dag genoeg is voor een positief effect op je lichaam en gemoedstoestand? Die paar minuten kun je vast wel missen.

Ga de strijd aan met je gewicht

Lopen vraagt elke keer flink wat energie van je en is daarom zeer geschikt om redelijk snel kilo’s te verliezen of je huidige gewicht te behouden. In slechts 30 minuten kun je al 500 kcal verbranden! Zelfs als je terug bent van je ronde en klaar bent om te gaan relaxen profiteer je nog van enige naverbranding waarvoor je niks extra's hoeft te doen.

Minder stress en een beter humeur

Geef je humeur een flinke boost en laat je stress-level dalen door regelmatig te lopen. Hoge tempo's zijn niet nodig, want je lichaam maakt ongeacht de snelheid na enige tijd endorfine aan. De stof die stress als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Endorfine zorgt voor meer rust in je hoofd, waardoor jij meer kunt genieten. Naast endorfine komt tijdens het lopen ook dopamine vrij. Dit uit zich in meer energie en een glimlach op je gezicht. Net een rondje om de wijk gedaan of een flinke duurlop achter de rug? Dan is een goed humeur gegarandeerd.

Strakker, fitter en sterker

Ga je week na week eropuit dan verlies je gewicht en maakt vet ruimte voor spier. Je ziet en voelt je been- en bilspieren sterker worden en ook je core krijgt een boost. Maak je klaar voor smallere heupen, een strakke buik en met wat extra krachttraining heb je het hele jaar door een summerbody.

Beter slapen

Lopen zorgt voor meer energie, maar je slaapt er ook veel beter door. Doordat lopen een flinke inspanning vereist hebben lichaam en geest hersteltijd nodig en dus wil je lichaam rusten en slapen om bij te komen. Tip: Vermijd intensieve trainingen in de avond. Je lichaam is na het lopen nog in alert-modus, waardoor je juist niet kunt slapen.

Houd energie over

Wanneer je start met hardlopen dan zul je tussen het hijgen en puffen vast niet geloven dat het goed is voor je hart en conditie. Het tegendeel bewijst zich echt al na enkele weken. Door vaker te lopen versterk je je hartspier en vergroot je zijn zuurstofopname. Je lichaam went ook aan een hoger energieverbruik, waardoor dagelijkse activiteiten minder inspanning kosten en je meer energie overhoudt.

Verminder de kans op ziektes en kwaaltjes

Maar de allerbelangrijkste voordelen van lopen vinden plaats op de lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat lopers minder snel kans hebben op longontstekingen, nier- en hartaandoeningen en diabetes type 2. Ook zorgt deze sport voor een lagere bloeddruk wat van belang is bij het voorkomen hart- en vaatziekten.

Een goed humeur, je fit voelen en minder ziek zijn. Genoeg redenen om direct eropuit te gaan voor een rondje. Doe dit natuurlijk wel met een goed paar loopschoenen om blessures te voorkomen en houd het vol met behulp van dit handige schema.