Categorieën

Recente Blog Posts

Getest: New Balance Fresh Foam 860 v14

1 June 2024
Getest: New Balance Fresh Foam 860 v14

De dagen van stijve, zware ritten met harde stugge stabiliteitsschoenen zijn voorbij met de komst van de 100% vernieuwde New Balance Fresh Foam 860 v14. Deze oude vertrouwde antipronatieschoen belooft je eeuwig zachte, soepele ritten met voldoende structuur en begeleiding om je voeten op hun plaats te houden, als dat nodig is. De New Balance Fresh Foam 860 v14 brengt je voeten, heupen, schouders en hoofd op één lijn, zodat jij regelrecht op je doelen af gaat, hoe ver die ook zijn.

In deze review delen we alle details van de New Balance Fresh Foam 860v14 en voor wie en welke trainingen deze loopschoen het meest geschikt is.

Technologieën & Specificaties

Type schoen: Antipronatieschoen
Heel drop: 8  mm
Gewicht: M  306 g / V  243 g
Materiaal bovenwerk: Engineered bovenwerk van ademend mesh
Materiaal tussenzool: Fresh Foam X tussenzool + dunne plaatvormige EVA-film
Materiaal slijtzool: Rubberen buitenzool

Technologieën & Specificaties

Updates New Balance Fresh Foam 860 v14 versus 860 v13

  • Stability Plane-technologie: Overgenomen vanuit de Vongo V6 is de 860 v14 nu ook uitgerust met de Stability Plane-technologie. Het “dikke blok”  in het midden aan de binnenzijde van de 860 v13 is ingeruild voor een flinterdunne, stijve EVA-plaat. Eindelijk geen blok meer die je terugdringt in de juiste houding, maar een plaat die je stabiel houdt en stevigheid biedt. Uiteraard zonder de zachtheid van de Fresh Foam demping in gevaar te brengen.
  • Vernieuwde Fresh Foam X formule: Het bovenste gedeelte van de tweedelige tussenzool is bij 860 v14 versie zachter, en maakt elke aanraking met de grond zacht. Het onderste gedeelte is dunner en steviger, wat extra stabiliteit biedt bij elke stap. Overall heeft de schoen 2 mm extra Fresh Foam, wat een upgrade in hoogte is én in comfort.
  • Nieuw ontwerp buitenzool: De buitenzool bevat meer rubber voor extra grip. Zet de schoen op de hiel en je ziet dat de flexgroeven, de “naden” tussen de “eilandjes” nu van boven naar beneden lopen. Deze naden helpen bij een meer soepele overgang van hak naar teen. Ook heeft de schoen een breder platform voor een betere wegligging en dus meer stabiliteit.
  • Update bovenwerk: Het oog wil ook wat en dus is de 860 v14 meegegaan in de nieuwe sneakerlook van de Vongo v6, 880 v14 en 1080 v13. Het bovenwerk is zachter en het strak gebreide gaas is behoorlijk ademend.
  • Betere pasvorm: De 860 heeft een veelzijdige pasvorm en is geschikt voor vele verschillende voetvormen. Het gaas wikkelt zich perfect rondom je voet. Daarnaast geniet je nog van een vleugje bewegingsruimte bij de tenen, wat geen overbodige luxe is bij warm weer of een duurloop.
  • Lagere Heel drop: Van 10 mm naar 8 mm lijkt een peulenschil, maar maakt de schoen nu geschikt voor voorvoet-, middenvoets- én haklanders.

In de Praktijk

Onze RunningDirect productexpert heeft de New Balance Fresh Foam 860 v14 voor je getest:

Jarenlang zwoer ik bij een bepaald model schoen, waar ik vele kilometers op heb gemaakt. Maar sinds vorig jaar maakte ik de switch naar de New Balance Fresh Foam 860 v13. Mijn eerste andere schoen waar ik direct fan van was en wederom stad en land mee heb doorkruist. Deze lichte supportschoen scoorde bij mij qua gewicht, comfort en ook zeker qua looks.

De 14e editie van deze lichte supportschoen doet daar absoluut niet aan onder. Het levert wederom betrouwbaar comfort en demping voor dagelijkse trainingen op een relaxt tempo.

De schoen heeft een mooie make-over gehad en ziet er niet meer uit als de standaard loopschoen, maar eerder als een sneaker die ik ook zo zou dragen. Het bovenwerk voelt comfortabel aan, is heerlijk zacht en omsluit goed bij de hiel. Ook biedt de schoen meer ruimte bij de tenen dan zijn voorganger, wat ik als erg prettig ervaar.

Tijdens het lopen blijf ik in een heerlijk soepel loopritme, de nieuwe Stability Plane-technologie houdt me met de flinterdunne plaat in het “gareel” zonder dat ik daar bewust iets van merk. Ook ervaar ik perfecte grip, ik heb geen slippertje gemaakt onderweg terwijl het her en er toch best nat en glad is. Wat betreft de pasvorm was de schoen ietwat wijd, maar gelukkig is deze schoen er in meerdere breedtematen. Al met al ben ik wederom weer erg tevreden met de nieuwe versie van deze schoen en ga ik hem weer inzetten voor relaxte dagelijkse runs tot aan wat langere duurlopen op een lager tempo. 

Conclusie

New Balance is een nieuwe weg in geslagen wat betreft stabiliteitsschoenen en heeft daarmee het juiste pad gekozen. Het nieuwe stabiliteitssysteem in de 860 v14 helpt je op natuurlijke wijze te lopen, zodat zelfs lopers die niet gewend zijn een stabiliteitsschoen te dragen van deze schoen kunnen genieten.

De combinatie van het zachte, maar toch stevige Fresh Foam X in combinatie met de stevige, soepele Stability Plane-technologie maakt deze schoen geschikt voor “easy” middellange tot lange duurlopen en ook herstelruns. De stevige basis en het zachte ademende bovenwerk beloven je uren draagplezier.

De New Balance Fresh Foam 860 v14 bevat niet meer de traditionele elementen van een stabiliteitsschoen, maar heeft alles wat je nodig hebt om op een zo natuurlijk mogelijke manier gecontroleerd en soepel in beweging te blijven. Doe daar nog een portie zachtheid bovenop en je bent niet meer bezig met hoe je loopt en of dat wel fijn voelt, maar met waar je die extra kilometer gaat maken.