Alles wat je moet weten over spikes
9 April 2024Spikes: een eeuwenoude oplossing voor extra grip en snelheid!
Usain Bolt, wereldrecordhouder van het koningsnummer de 100 meter sprint. Het zal geen verrassing zijn dat hij deze razendsnelle tijd op spikes heeft gelopen. Deze lichtgewicht schoenen komen uit de atletiekwereld en aan de onderkant zitten de welbekende spikepuntjes. Al in de klassieke oudheid werden spikes gedragen voor de juiste grip en snelheid. Ze zijn in de loop der jaren aardig doorontwikkeld en niet meer weg te denken uit de wedstrijdsport. Maar voor wie en wanneer zijn spikes eigenlijk geschikt? Je leest het hieronder.
De keuze is reuze
Talloze onderdelen en talloze afstanden, en daarom ook talloze spikes. Binnen de atletiek heb je verschillende werp-, spring- en looponderdelen waarvoor elke spike zijn eigen kwaliteit levert. Met een liefde voor lopen zal speciaal worden ingezoomd op de loopspikes. Variërend van een razendsnelle100m sprint tot een kilometerslange trailrun, kun je met spikes rekenen op een waanzinnige grip op een natte atletiekbaan of in een modderig bos. En wat super handig is, je kunt de spikepuntjes zelf vervangen als deze versleten zijn. Dus of het nu nat of droog is, met spikes sta je altijd zelfverzekerd aan de start van je training of wedstrijd!
Snel, sneller, snelst
Maar een stevige grip is niet het enige! Spikes zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk op snelheid te komen en blijven. Vergeleken met loopschoenen hebben spikes een stijvere onderplaat voor een ongekende energieteruggave. In combinatie met de spikepuntjes is snelheid maken appeltje eitje, en verschijnen die razendsnelle tijden vanzelf op de wedstrijdklok. Maar ook als je in training op zoek bent naar een snelheidsprikkel, zorgen spikes voor die heerlijke boost. Spikes geven je net dat extraatje, en die gratis energie komt goed van pas als je voor een persoonlijk record wilt gaan!
Kies verstandig!
Maar hoe kies je de juiste loopspikes? Hierbij een handige vuistregel. Hoe korter de afstand, hoe stijver de spikeplaat is voor snelle tijden. Hoe langer de afstand, hoe meer demping in de spike zit wat geen overbodige luxe is voor je voeten, achillespezen en kuiten. Ben je blessuregevoelig, dan is het sowieso niet verstandig om vaak op spikes te trainen. Bij twijfel kies een spike met voldoende demping en kijk of je spieren en pezen hier blij van worden. Spikes moeten namelijk geen belemmering zijn voor je lichaam, maar een hulpmiddel om het bovenste in jezelf naar boven te halen!